Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
(Po-Pia, 8-16 hod.)
0 ks
za 0,00 EUR
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nepremeškajte novinky, akcie a zľavy!

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.

  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Gurmánske zážitky
  4. Maďarsko - miestna kuchyňa

Maďarsko - miestna kuchyňa

Maďarsko je poznáme svojou kvalitou a hojnosťou jedla. Pre typické pokrm nemusíme chodiť ďaleko, základná potravina - chlieb - je veľmi obľúbený. Najviac sa vyskytuje biely chlieb, v supermarkvšak môžete nájsť aj chlieb tmavý. Nie nadarmo maďarskej prísloviach hovorí, že jedlo bez chleba nie je jedlo.

V tejto krajine sa konzumuje veľké množtvo mäsa, predovšetkým hovädzie alebo bravčové. V oblastiach, kde sú rieky a jazerá, najmä pri Balatone, sa Maďari teší veľkej obľube konzumácie rýb, napr. Domorodý Balatonskej zubáč.

Najčastejšie používané korenie v maďarskej kuchyni je paprika, soľ i korenie. Ďalšie obľúbené suroviny sú kapusta a kyslá smotana. V tejto kuchyni je veľká časť jedal vyprážaných - ryby aj zelenina nie sú výnimkou.

Z Maďarska pochádza nami veľmi obľúbená údenina - čabajky - pikatní klobása korenená paprikou. Ďalšou obľúbenou údeninou je debrecínky, s ktorou sa u nás bežne stretávame v obchodoch a ktorá pochádza z mesta Debrecen.

Sladké jedlo ako sú palacinky alebo štrúdľa s tvarohom a kôprom, slivkami alebo makom nie je výnimkou.

Typická maďarská jedla:

Gulyás - klasický typický pokrm maďarskej kuchyne. Ide v podstate o výdatnú polievku z hovädzieho mäsa, cibule a zemiakov spolu s pálivou paprikou.

Szegedínský guláš - do guláša sa ešte navyše pridáva kysené kapusty.

Halászlé - polievka z niekoľkých druhov rýb s paradajkami a zelenými paprikami. Je veľmi výdatná, preto sa dá jesť ako hlavné jedlo. Táto polievka je pôvodný jedlo rybárov, ktorí ju varili v kotlíku nad ohňom.

Langoše - z kynetého cesta sa vyváľa placka, ktorá sa smaží v oleji. Nájdete ju skoro v každom rýchlom občestvení a podáva sa v najrôznejších variantoch - s kapustou, cesnakom, syrom, šunkou alebo kôprom.

Palacsinta - palacinka podávaná s rôznymi náplňami - buď na sladko - napríklad s tvarom, orechy, makom, lekvárom, škoricou a jablkami, alebo tiež na slano - so syrom, s hubami.

Kolosvárské plnená kapusta (koloszvary töltött káposzta) - kapustný list plnený obľúbenými surovinami maďarskej kuchyne, ako je napríklad mäso s ryžou, vajíčka, cibule.

Pogácsa - tiež Pagáč, sladká alebo slaná varianta pečiva z kvasnicového cesta

Nápoje:

Čierna káva - je obľúbenejšia než čaj, pije sa veľmi silná a Maďari jej začínajú každé ráno

Pálinka - maďarská liehovina, ktorá je známa u nás ako pálenka - hruškovica, marhuľovica

Pivo - produkcia vlastného piva nie je príliš rozšírená, preto sa do Maďarska dováža aj z Českej republiky

Víno - k najznámejším vínam patrí bezpochyby víno Tokajskej - je skôr sladké a pije sa prevažne k sladkým pokrmom.

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi