Logo
Neviete si rady? Zavolajte.
(Po-Pia, 8-16 hod.)
0 ks
za 0,00 EUR
Nákupný košík je prázdny
Potrebujete poradiť? Neváhajte nás kontaktovať.
Nepremeškajte novinky, akcie a zľavy!

Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.

KOTLINA 3 V 1 PÁRTY FULL
takmer kompletná tábornícka kuchyňa

OBALY NA KOTLÍKY
nové vodeodolne obaly na kotlíky


VARIČ DRAGO 8,5 kW NEREZ
plynový priemyselný varič Drago nerez
varič Drago 8,5 kW nerez

NEREZOVÉ SETY PÁRTY ECHO

SÚPRAVY PAELLA GARCIMA

PAELLA PANVE, HORÁKY A SÚPRAVY

 
  1. Úvod
  2. BLOG
  3. Gurmánske zážitky
  4. Maďarsko - miestna kuchyňa

Maďarsko - miestna kuchyňa

Maďarsko je poznáme svojou kvalitou a hojnosťou jedla. Pre typické pokrm nemusíme chodiť ďaleko, základná potravina - chlieb - je veľmi obľúbený. Najviac sa vyskytuje biely chlieb, v supermarkvšak môžete nájsť aj chlieb tmavý. Nie nadarmo maďarskej prísloviach hovorí, že jedlo bez chleba nie je jedlo.

V tejto krajine sa konzumuje veľké množtvo mäsa, predovšetkým hovädzie alebo bravčové. V oblastiach, kde sú rieky a jazerá, najmä pri Balatone, sa Maďari teší veľkej obľube konzumácie rýb, napr. Domorodý Balatonskej zubáč.

Najčastejšie používané korenie v maďarskej kuchyni je paprika, soľ i korenie. Ďalšie obľúbené suroviny sú kapusta a kyslá smotana. V tejto kuchyni je veľká časť jedal vyprážaných - ryby aj zelenina nie sú výnimkou.

Z Maďarska pochádza nami veľmi obľúbená údenina - čabajky - pikatní klobása korenená paprikou. Ďalšou obľúbenou údeninou je debrecínky, s ktorou sa u nás bežne stretávame v obchodoch a ktorá pochádza z mesta Debrecen.

Sladké jedlo ako sú palacinky alebo štrúdľa s tvarohom a kôprom, slivkami alebo makom nie je výnimkou.

Typická maďarská jedla:

Gulyás - klasický typický pokrm maďarskej kuchyne. Ide v podstate o výdatnú polievku z hovädzieho mäsa, cibule a zemiakov spolu s pálivou paprikou.

Szegedínský guláš - do guláša sa ešte navyše pridáva kysené kapusty.

Halászlé - polievka z niekoľkých druhov rýb s paradajkami a zelenými paprikami. Je veľmi výdatná, preto sa dá jesť ako hlavné jedlo. Táto polievka je pôvodný jedlo rybárov, ktorí ju varili v kotlíku nad ohňom.

Langoše - z kynetého cesta sa vyváľa placka, ktorá sa smaží v oleji. Nájdete ju skoro v každom rýchlom občestvení a podáva sa v najrôznejších variantoch - s kapustou, cesnakom, syrom, šunkou alebo kôprom.

Palacsinta - palacinka podávaná s rôznymi náplňami - buď na sladko - napríklad s tvarom, orechy, makom, lekvárom, škoricou a jablkami, alebo tiež na slano - so syrom, s hubami.

Kolosvárské plnená kapusta (koloszvary töltött káposzta) - kapustný list plnený obľúbenými surovinami maďarskej kuchyne, ako je napríklad mäso s ryžou, vajíčka, cibule.

Pogácsa - tiež Pagáč, sladká alebo slaná varianta pečiva z kvasnicového cesta

Nápoje:

Čierna káva - je obľúbenejšia než čaj, pije sa veľmi silná a Maďari jej začínajú každé ráno

Pálinka - maďarská liehovina, ktorá je známa u nás ako pálenka - hruškovica, marhuľovica

Pivo - produkcia vlastného piva nie je príliš rozšírená, preto sa do Maďarska dováža aj z Českej republiky

Víno - k najznámejším vínam patrí bezpochyby víno Tokajskej - je skôr sladké a pije sa prevažne k sladkým pokrmom.

Páčil sa vám článok? Zdieľajte ho s priateľmi