Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
KOTLINA 3 V 1 PÁRTY FULL
takmer kompletná tábornícka kuchyňa
SETY 3 v 1 GRILOVACÍ ROŠT,
PAELLA PÁNEV A KOTLÍK
PAELLA PANVE HORÁKY A SÚPRAVY
DOMÁCE ELEKTRICKÉ UDIARNE
CESTOVNÝ GRIL MUURIKKA
VARIČ DRAGO 8,5 kW NEREZ
plynový priemyselný varič Drago nerez
- Úvod
- BLOG
- Gurmánske zážitky
- Maďarsko - miestna kuchyňa
Maďarsko - miestna kuchyňa
Maďarsko je poznáme svojou kvalitou a hojnosťou jedla. Pre typické pokrm nemusíme chodiť ďaleko, základná potravina - chlieb - je veľmi obľúbený. Najviac sa vyskytuje biely chlieb, v supermarkvšak môžete nájsť aj chlieb tmavý. Nie nadarmo maďarskej prísloviach hovorí, že jedlo bez chleba nie je jedlo.
V tejto krajine sa konzumuje veľké množtvo mäsa, predovšetkým hovädzie alebo bravčové. V oblastiach, kde sú rieky a jazerá, najmä pri Balatone, sa Maďari teší veľkej obľube konzumácie rýb, napr. Domorodý Balatonskej zubáč.
Najčastejšie používané korenie v maďarskej kuchyni je paprika, soľ i korenie. Ďalšie obľúbené suroviny sú kapusta a kyslá smotana. V tejto kuchyni je veľká časť jedal vyprážaných - ryby aj zelenina nie sú výnimkou.
Z Maďarska pochádza nami veľmi obľúbená údenina - čabajky - pikatní klobása korenená paprikou. Ďalšou obľúbenou údeninou je debrecínky, s ktorou sa u nás bežne stretávame v obchodoch a ktorá pochádza z mesta Debrecen.
Sladké jedlo ako sú palacinky alebo štrúdľa s tvarohom a kôprom, slivkami alebo makom nie je výnimkou.
Typická maďarská jedla:
Gulyás - klasický typický pokrm maďarskej kuchyne. Ide v podstate o výdatnú polievku z hovädzieho mäsa, cibule a zemiakov spolu s pálivou paprikou.
Szegedínský guláš - do guláša sa ešte navyše pridáva kysené kapusty.
Halászlé - polievka z niekoľkých druhov rýb s paradajkami a zelenými paprikami. Je veľmi výdatná, preto sa dá jesť ako hlavné jedlo. Táto polievka je pôvodný jedlo rybárov, ktorí ju varili v kotlíku nad ohňom.
Langoše - z kynetého cesta sa vyváľa placka, ktorá sa smaží v oleji. Nájdete ju skoro v každom rýchlom občestvení a podáva sa v najrôznejších variantoch - s kapustou, cesnakom, syrom, šunkou alebo kôprom.
Palacsinta - palacinka podávaná s rôznymi náplňami - buď na sladko - napríklad s tvarom, orechy, makom, lekvárom, škoricou a jablkami, alebo tiež na slano - so syrom, s hubami.
Kolosvárské plnená kapusta (koloszvary töltött káposzta) - kapustný list plnený obľúbenými surovinami maďarskej kuchyne, ako je napríklad mäso s ryžou, vajíčka, cibule.
Pogácsa - tiež Pagáč, sladká alebo slaná varianta pečiva z kvasnicového cesta
Nápoje:
Čierna káva - je obľúbenejšia než čaj, pije sa veľmi silná a Maďari jej začínajú každé ráno
Pálinka - maďarská liehovina, ktorá je známa u nás ako pálenka - hruškovica, marhuľovica
Pivo - produkcia vlastného piva nie je príliš rozšírená, preto sa do Maďarska dováža aj z Českej republiky
Víno - k najznámejším vínam patrí bezpochyby víno Tokajskej - je skôr sladké a pije sa prevažne k sladkým pokrmom.