Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
KOTLINA 3 V 1 PÁRTY FULL
takmer kompletná tábornícka kuchyňa
SETY 3 v 1 GRILOVACÍ ROŠT,
PAELLA PÁNEV A KOTLÍK
PAELLA PANVE HORÁKY A SÚPRAVY
DOMÁCE ELEKTRICKÉ UDIARNE
CESTOVNÝ GRIL MUURIKKA
VARIČ DRAGO 8,5 kW NEREZ
plynový priemyselný varič Drago nerez
- Úvod
- BLOG
- Gurmánske zážitky
- Paella - tradičný pokrm španielskej kuchyne
Paella - tradičný pokrm španielskej kuchyne
PAELLA je tradičný pokrm španielskej kuchyne pomenovaný po širokej kovovej panvici na ktorej sa nielen pripravuje ale aj podáva. Neprehliadnuteľná smaltovaná panva alebo panva z leštenej ocele priamo zo španielskej Valencie využívaná v domácnostiach ale aj v reštauráciách a pohostinstve má vysokú životnosť vďaka neuveriteľnej odolnosti materiálu. Panva sa nezdeformuje, ani keď je vystavená priamemu ohňu. Panva je vyrobená z leštenej ocele s následnou keramickou povrchovou úpravou tzv. smaltovania. Paella panvy sú vhodné na varenie na plynových varičách ale tiež priamo na otvorených záhradnych ohniskách alebo na grilovacích roštoch pretože sa u nich ľahko reguluje intenzita plameňa. Na tento účel nájdete v našej ponuke zvlášť vhodné horáky Garcima o rôznych veľkostiach a výkonoch. V kombinácii s vhodným stojanom možno vytvoriť Paella súpravu podľa vašich potrieb. Základnou ingredienciou paelly je španielska guľatozrnná ryža, zelenina králikov alebo kuracie mäso a morské plody a receptov a variant je nepreberné množstvo. Je to skutočná lahôdka z jednej panvy. Na oslavu týchto pokrmov sa každoročne koná Medzinárodný deň paelly - WORLD PAELLA DAY. Deň, v ktorom Valencijčania zdieľajú svoje skvelé jedlo, recepty i prísady so zvyškom sveta. Tento pokrm totiž už dávno prekročil všetky hranice a s ôsmimi miliónmi každoročných vyhľadávaní na internete, z neho robí štvrté najdôležitejšie jedlo na planéte.
Recept pre vás: Paella s kuracím mäsom (4 porcie)
ingrediencia
8 strúčikov cesnaku
1 raňajka šafránu
1 lyžičku kurkumy
1 ks citróna
100 ml olivového oleja
8 šálok kuracieho vývaru
1 lyžičku papriky červenej
1 ks paprika červená
1 ks paprika žltá
0.5 lyžičky pálivá paprika
1 šálku suchého bieleho vína
1 ks jarná cibuľka
2 ks červená cibuľa
4 šálky guľatozrnnej ryže
400 g pokrájaného rajčiaka Valfrutta
4 ks kurací stehenný rezeň bez kože
Postup prípravy:
1. Červenú cibuľu pokrájajte na mäsiarky, papriky na kostičky veľkosti sústa. V hlbokej panvici rozpálite olej, cibuľu a papriky na ňom krátko sprudka opečte a dajte bokom. Pridajte kuracie mäso nakrájané na kocky, osolené opekané a zľahka zaprášené kurkumou. Akonáhle mäso začne restovaním hnednúť, vráťte do panvy orestovanej papriky a cibule. V tejto fáze prisypte ryžu a za stáleho miešania nechajte zrnká zosklopiť.
2. Prilejte víno a krátko premiešajte, kým sa odparí, potom vlejte konzervu pokrájaných paradajok. Teraz krátko orestujte, pridajte šafrán, sladkú a pálivú papriku. Premiešajte a prilejte časť vývaru. Zmiernite plameň a po odparení časti vývaru prilejte zvyšok. Opäť krátko premiešajte a nechajte bez miešania ryžu dovariť na naozaj miernom plameni. Zhruba 8 minút pred koncom varenia zapichnite do ryže po obvode panvice a doprostred celej strúčiky cesnaku a na mäsíčky pokrájaný citrón aj s kôrou. Cesnak počas posledných minút v panvici zmäkne a zosládne. Citrón dodá pokrmu vynikajúcu chuť. Akonáhle je ryža mäkká, prikryte panvicu alobalom a nechajte aspoň 10 minút odpočívať. Všetky tekutiny sa stačí týmto postupom vsiaknuť do ryže.
3. Paellu servírujte posypanou čerstvou jarnou cibuľkou.