Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
KOTLINA 3 V 1 PÁRTY FULL
takmer kompletná tábornícka kuchyňa
SETY 3 v 1 GRILOVACÍ ROŠT,
PAELLA PÁNEV A KOTLÍK
PAELLA PANVE HORÁKY A SÚPRAVY
DOMÁCE ELEKTRICKÉ UDIARNE
CESTOVNÝ GRIL MUURIKKA
VARIČ DRAGO 8,5 kW NEREZ
plynový priemyselný varič Drago nerez
Recept na cikánský guláš
Klasický guláš na ohni varený je u nás obľúbený, ale väčšej obľube sa začína tešiť aj jeho podoba s červenými paprikami. Chuť samotných paprík sa do omáčky krásne premietne a vďaka nim to nie je úplne obyčajný guláš, ale taký, ktorého chuť vás osloví. Vychutnať si ho môžete s vašou obľúbenou prílohou, u našich detí sú to cestoviny..
Ingrediencie:
600 g predného hovädzieho mäsa
600 g bravčového pliecka
300 g cibule
100 g masti
5 ks väčších strúčikov cesnaku
3 ks mäsité farebné papriky
3 ks paradajok
2 ks pikantné klobásy (maďarská, cigánska ...)
5-8 lyžíc paradajkového pretlaku
2-3 lyžice mletej pálivej papriky
2 lyžice mletého čierneho korenia
1 lyžica majoránky
1,5-2 l vývaru z kostí alebo vody a 3-4 ks bujónu
0,4 l červeného vín a soľ
Postup:
1.Do kotlíka zaveseného nad ohňom dáme masť, akonáhle sa rozpustí, nasypeme nadrobno nakrájanú cibuľu
2. Až cibule sklovita, pridáme paradajkový pretlak a na veľké kocky nakrájané mäso, hojne osolíme, okoreníme čiernym korením a pálivou paprikou, akonáhle sa mäso zatiahne, kotlík zalejeme červeným vínom a vývarom
3. Varíme v kotlíku na ohňu, až obe mäsa mierne zmäknú, tak 90 minút, občas pokrm zamiešame
4. V tejto fáze do kotlíka hodíme na osminky nakrájané paradajky a papriky nakrájané na prúžky, tiež na kolieska pokrájané klobásky
5. Guláš okoreníme čiernym korením, majoránom a dochutíme prelisovaným cesnakom, prípadne soľou, opäť necháme ešte tak 30 minút povariť a môžeme podávať najlepšie s čerstvým chlebom alebo varenými zemiakmi.
Odporúčanie:
Tento recept má snáď tisíce obmien, napríklad sa kombinujú aj iné druhy mäsa, ako mäso kuracie, baranie, králik ... tiež zelenina sa používa, čo sa práve urodila na poli, vrátane zemiakov. Často sa do gulášu tohto typu pridávajú aj čerstvé bylinky. Víno možno nahradiť i destilátom, len sa použije primerané množstvo, poznáme ich aj variant s pivom.
Poznámka:
Tento pokrm má korene v Maďarsku, tam na prípravu gulášov používajú pravú pikantné maďarskú papriku, ktorá má osobitú a úžasnú chuť i vôňu.